Eftelingdag 2022

Vorige week was het dan eindelijk zover; Ad Vitam’s eerste Efteling dag!
Omdat wij vrij veel aanvragen krijgen van zieke kinderen die het fijn zouden vinden om naar de Efteling te gaan, hebben we enige tijd geleden besloten om te proberen om een gezamenlijke Efteling dag te organiseren voor meerdere gezinnen tegelijk. Zo zouden wij met iedereen persoonlijk contact hebben, wat moois kunnen organiseren en de blije gezichtjes kunnen zien.

Zaterdag 10 september was het dan zover; wij stonden om 09:30 uur bij de ingang om de gezinnen te verwelkomen. 4 gezinnen zouden zich deze dag aansluiten bij ons.

Nadat Chantal de gezinnen verzameld had, gingen we gezamenlijk naar binnen. Raymond en Mark hadden een plekje gevonden bij de ingang van het Efteling Theater zodat we iedereen even te woord konden staan. We maakten kennis en hadden gelijk een leuke verrassing voor de kinderen. Chantal had voor ieder kindje een rugtas bedrukt met hun naam erop. In de tas zaten versnaperingen voor gedurende de dag (ook voor de papa’s en mama’s, als de kindjes dit netjes afgestaan hebben ).

Het was daar al fijn om te zien dat ook het contact tussen de gezinnen onderling al gelijk gelegd werd. Ze hadden immers allemaal een raakvlak; ze hadden allen een ernstig ziek kindje.

Het was ons opgevallen dat al deze kindjes nog zo jong waren en nu al zo dapper een heel ziekte traject moeten doorstaan. Bij twee kinderen was bijvoorbeeld het zicht ook ernstig aangetast door een tumor in het hoofd. En als je dan hoort dat één van de kinderen het bijvoorbeeld fantastisch vindt om in een achtbaan te gaan zodat hij de wind in zijn gezicht kan voelen en de snelheid echt ervaart, dan geeft het je een fijn gevoel om hem dit op zo’n dag te kunnen schenken.

Na het uitdelen van de rugtasjes hebben we de gezinnen “losgelaten”. Ze mochten lekker zelf het park ontdekken op eigen tempo en doen waar zij zin in hadden.

Wij zijn ondertussen op souvenir jacht geweest. Want wat zou het toch leuk zijn als de kinderen zich deze dag nog lang konden herinneren. Na wat wikken en wegen en een aantal souvenirwinkels te hebben gehad, besloten we dat het een Jokie knuffel zou gaan worden. De medewerker van de winkel was verbaasd dat we zoveel knuffels in één keer kochten en na uitgelegd te hebben waar het voor was, heeft ze nog wat Efteling kleurplaten gegeven om ook uit te delen aan de kinderen.

Met een tas vol knuffels liepen we naar het pannenkoeken restaurant (nadat we zelf nog even in Symbolica zijn geweest ). We zouden daar met zijn allen verzamelen om pannenkoeken te eten. Eenmaal binnen werd de groep helaas opgesplitst in twee tafels. En terwijl iedereen aan het smikkelen was van de door hun gekozen pannenkoek, werden er onderling ervaringen gedeeld over het ziekte traject van de kinderen, wat voor invloed het heeft op het gezinsleven en het werk en dergelijke. Er werd heel open over gesproken. Uiteraard werd ook de dag tot dusverre besproken en de attracties die de kinderen al gedaan hadden.

Omdat het binnen erg druk was, zijn we na het eten direct weer naar buiten gegaan. Daar hebben wij de groep nog even aangesproken en toen was het moment daar om de knuffels uit te delen. Ieder kindje kreeg een Jokie knuffel en een kleurplaat. Daarna hebben we nog een groepsfoto gemaakt en was het voor ons tijd om afscheid te nemen, zodat de gezinnen nog lekker even hun eigen gang konden gaan in het park en met hun gezinnetje wat quality time konden beleven.

We hadden gedurende de dag een aantal regenbuien, maar dat mocht de pret niet drukken. Voor ons was het een geslaagde dag. En wat de gezinnen er zelf van vonden? Dat kan je vinden op onze social media waar de gezinnen een stukje voor ons hebben geschreven.

Goed verhaal? Deel het in jouw netwerk!